Трябва ли да смените фамилията си след брака?

Списание XPRESS - LifeStyle Magazine!


 

Трябва ли да смените фамилията си след брака?


Традицията повелява жената да вземе фамилията на своя съпруг, след като двамата се обвържат законно. Все по-голям брой дами обаче отказват да го направят и държат да запазят моминското си име.

В случай, че и вие самите сте изправени пред дилема по този въпрос, ето няколко довода „за“ и „против“ смяната на името. Може би те ще ви помогнат да вземете най-доброто решение за себе си:

1. Едно фамилно име.

Приемането на фамилията на вашия съпруг може да се окаже добра идея, ако искате вие и децата ви да имате еднакви фамилии. Общата фамилия е по-удобна и дори би ви спестила разяснения пред някои заядливи власти. Испанците са намерили най-доброто компромисно решение – жените запазват името си, а децата взимат фамилията, както на баща си, така и на майка си.

2. Вие предпочитате името на партньора си.

Съществуват по-странни фамилии и ако вашата е една от тях, може би не я харесвате достатъчно. В този случай имате добро оправдание да приемете името на мъжа си и да се отървете от собствената си фамилия, която не е по вкуса ви. Другият вариант е да предпочитате фамилия на съпруга си по простата причина, че тя звучи по-добре в съчетание с първото ви име.

3. Показвате своята любов.

Промяната на фамилията ви може да се разглежда като още един мил жест към вашата половинка. Това показва, че вие го обичате и искате да бъдете част от неговия живот. Разбира се, това е може би последният начин, по който трябва да покажете любовта си, но все пак не го пренебрегвайте.

4. Традицията.

Както казахме вече, традицията повелява жените да взимат фамилията на своя съпруг. Така че, ако сте последователи на традициите, значи ви се дава още една причина да промените името си. Направете това, което чувствате, а не се влияйте от дамите, които смятат, че подобни традиции нямат място в съвременния свят.

5. Патриархалност.

Ако имате някакви феминистки възгледи, идеята за промяна на фамилията ви, може би ще ви се стори в противоречие с идеята за правата на жените. За много представителки на нежния пол приемането на съпружеската фамилия е патриархална отживелица, засилваща усещането, че жените са собственост на бащите си, откакто се родят, а след това на своя съпруг. Това не изглежда да има много общо с 21-ви век, нали?

6. Смяна на документи.

Ако решите да промените името си, трябва да преправяте редица документи – лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт и т.н. Това отнема много време, пари, а и нерви. Така че, ако не харесвате бюрокрацията, най-добре запазете своето име и си спестете смяната на много документи.

7. Вашата идентичност.

Някои жени чувстват, че смяната на тяхната фамилия сякаш ще ги обезличи и те ще загубят своята идентичност. Особено дами, които по някакъв начин са станали известни със своето първо име и фамилия по бащина линия