Раздвижване на пазара на имоти

Списание XPRESS - LifeStyle Magazine!


 

Раздвижване на пазара на имоти


С около 10% повече ипотечни кредити за покупка на жилища "на зелено" са отпуснали банките през 2014 г.

Това показват данните на консултантите в сектора. Като цяло секторът отчита оживление и ръст на сделките с около 5 на сто. Причината е раздвижването на имотния пазар, но и отпадането на таксата за предсрочно погасяване.

Най-голяма част от хората - 48% са получили кредити на стойност до 30 хил. евро. Около 1/3 от получателите на кредити са имали нужда от сума до 50 хил. евро. В над половината от случаите, хората търсят кредит за 60 до 80% от стойността на имота.

В същото време всеки десети заем е за покупка на имот в строеж - най-често на последните етапи от строителството, когато и банките, и клиентите имат по-голяма сигурност.

С раздвижването на пазара на имоти, в последните три месеца бавно се съживи и пазарът на ипотечни кредити. Компания, която продава жилища в новостроящи се сгради, отчита с 13% повече сделки. Голяма част от тях са платени с кредит.

Обикновено хората търсят такъв, когато вече са избрали имота и когато той е поне на фаза груб строеж. Заем обаче не е изгодно да се взима на толкова ранен етап.

При изтегляне на кредита на Акт 14, купувача получава по-малък процент финансиране, тъй като оценката на имота на такъв етап е по-ниска. Тоест ако апартаментът, когато е завършен ще струва 50 хил. евро, на Акт 14 той би бил оценен на 28-30 хил. евро и купувачът може да получи до 85% от тази стойност.

При такива покупки обикновено се плащат между 10 и 20% при предварителния договор, като жилището трябва да е изплатено до пълното му завършване. С кредит купуват обикновено хората, които търсят жилище за дом с цена между 50 и 100 хил. евро.

Големият процент от продажбите е за жилища за собствена употреба, но в последните три месеца на 2014 г. са се увеличили и хората, които купуват с цел инвестиция.

Очаква се през тази година лихвите по жилищните кредити да паднат с още поне 0,5%, съобщава ТВ7.